Villa Additions

30 Front Elevation

The owners brief for this home alteration was for the addition of a new wing. The additional space is to accommodate a main bedroom and secure carpark below. The clients would like these spaces to have a degree of separation from the existing house, possibly to provide respectful and private spaces for both parents and children, or possibly just a space to escape from it all every now and again.

The existing villa has a strong presence and sense of worth, and the requirement for separation provides an opportunity to plan a more modern structure. The addition is a stand-alone structure with its own architectural integrity. It has a floating walkway which connects back to the main home. The new addition is mindful of the existing house, it is considerate of its age, materials and proportions. New materials have been selected for their tactile nature and sense of craft. Stained cedar timbers and chalky concrete bricks wrap the exterior walls. Plaster and timber panels line the interior spaces

The addition is sited between several different ground levels and will provide access between them. It is surrounded by a substantial amount of established vegetation. A series of large opening doors will open the main bedroom to the outside, which will connect the interior to an outdoor space under the towering cabbage trees nearby. The vegetation will provide privacy to the bedroom, which at the same time has a large picture window to give glimpses through the pohutukawa trees over the valley floor below. Construction of this alteration is scheduled to begin early June this year.

 

32 Side Elevation

 

 

11 Ground Plan

 

20 First Plan

 

40 Details